Znaki, da gluten ne ustreza vašemu telesu

7.5.2021.

Brez glutena

Kaj je gluten?

Celiakija je kronična, vseživljenjska avtoimunska bolezen tankega črevesja, ki je posledica imunskega odziva na gluten - beljakovine v pšenici, ječmenu, rži in ovsu. V stiku z vodo se aktivira njegova vezivnost, ki daje kruhu in drugim testom elastičnost in prožnost. Zaradi vezivnih lastnosti se uporablja tudi v živilih, ki ga običajno ne vsebujejo, na primer v različnih pripravljenih omakah, prigrizkih iz predelane moke (krekerji, čips), sejtanu, ki je nadomestek pšenice za meso v vegetarijanski prehrani, ...
 
Alergija na gluten znaki
 

Zakaj pride do občutljivosti na gluten?

Občutljivost na gluten se pojavlja iz več razlogov, za zdaj velja, da je glavni vzrok za razvoj intolerance genetska nagnjenost. Vzroki so lahko odvisni tudi od prehrane in zunanjih dejavnikov. Ko se gluten dolgoročno uživa kot del enolične prehrane, povzroči, da se presnova v telesu upočasni, kar povzroči nezmožnost prebave.

Vrste občutljivosti na gluten so:

1) Alergija

Pravzaprav gre za alergijo na pšenico ali beljakovine, ki lahko vsebuje gluten. Alergija je obrambna reakcija našega telesa, ko le-to pride v stik s snovjo, ki se mu zdi nevarna. Alergijske reakcije se razlikujejo od blagih do intenzivnih in nevarnih, odvisno od resnosti alergije in zaužite količine. Reakcija se navadno pojavi takoj po zaužitju živil, ki vsebujejo pšenico, vendar lahko zakasnitev traja tudi do 2 uri.

Najpogostejši simptomi alergije na pšenico so:
 • slabost in / ali bruhanje po obroku
 • nenaden pojav izpuščaja in srbenja na koži
 • suhost in praske v grlu in ustih
 • težave z dihanjem
 • zamašen nos
 • diareja ...

Če opazite, da se ti znaki pojavljajo večkrat po obroku, se obrnite na zdravnika, da ugotovi, ali gre za to vrsto alergije.

Alergija na gluten

2) Celiakija

Celiakija je avtoimuna bolezen, pri kateri je gluten glavni "sprožilec" bolezni v telesu. Ko gluten vstopi v organizem, ki ima genetsko nagnjenost k intoleranci, se prične imunski odziv telesa. Rezultat reakcije je vnetje tankega črevesa, ki vodi do stanja, ko ne more več razgraditi hranil. Celiakijo določimo s krvnimi preiskavami.

Prvi simptomi celiakije so lahko:
 • nenadne spremembe teže
 • slabost in / ali bruhanje
 • kronična utrujenost, glavobol
 • kronična diareja ali zaprtje
 • občutek napihnjenosti in krčev v trebuhu
 • hormonsko neravnovesje in vedenjske spremembe
 
Alergija na pšenico
 

3) Intoleranca za gluten brez celiakije

Gre za blažjo obliko občutljivosti, ki sicer ni dokazano imunski odziv telesa, a vseeno povzroča neprijetne simptome po zaužitju glutena. Posebni testi, ki bi diagnosticirali to obliko intolerance ne obstajajo, lahko pa jo diagnosticiramo po posvetu z zdravnikom ob pojavu simptomov. Pri ljudeh z intoleranco se simptomi pojavijo za kratek čas, dolgoročno pa lahko pride do poškodb črevesja in slabše kakovosti življenja.

Simptomi intolerance na gluten so:
 •  napenjanje in bolečine v trebuhu
 • utrujenost ali "omotica"
 • driska ali zaprtje
 • glavobol
 
Gluten alergija
 
Če so vam diagnosticirali katerega od teh stanj, ne pozabite, da niste sami. Obstaja veliko facebook skupin in združenj, ki se jim lahko pridružite. V kolikor imate kakršna koli vprašanja v zvezi z brezglutensko prehrano, nas lahko kontaktirate na: info@all-natural.si.
 
Viri:
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten#food-sources
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318606#problems-with-gluten
https://www.krenizdravo.hr/prehrana/intolerancija-na-gluten-dekonstruirana-psenica-vrste-netolerancije-na-gluten-simptomi-testovi-prehrana-bez-glutena

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Za nadaljnjo uporabo spletne strani kliknite "Se strinjam". Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, več informacij poiščite tukaj. Se strinjam