Svetovni dan rastlinskih napitkov

18.8.2022.

22. avgusta vsako leto praznujemo dan, ki se ga bodo razveselili tako vegani, kot alergiki na laktozo: svetovni dan rastlinskih napitkov. Praznovanje sega v leto 2017, zanj pa je "kriv" Robbie Lockie, ustanovitelj znanega portala Plant Based News. Ta dan je dober korak na poti k zdravju in trajnosti. Rastinski napitki so namreč boljši tako za naše zdravje, kot za planet. Kozarec kravjega mleka namreč proizvede trikrat več toplogrednih plinov kot katerikoli rastlinski napitek. Če izkoriščanja krav za mleko niti ne omenjamo. Zato, če bomo v svet rastlinske prehrane samo pokukali, ali pa se s celo dušo in telesom zagnali vanj, je današnji dan
 odličen motivator za začetek!
 
Veselo vesolje rastlin
Svetujemo vam, da že danes poskusite čim več različnih rastlinskih napitkov in ugotovite, kateri vam je najbolj všeč. Na voljo vam je res pestra ponudba za še tako izbirčne okuse!  
·       Rižev je brez glutena, lahko prebavljiv in prijetnega okusa
·       Ovseni je najbolj trajnosten izmed vseh rastlinskih naptkov
·       Sojin je bil prvi na tržišču, ima specifičen okus. Zanj in za ovsenega se porabi najmanj vode od semena pa do končnega izdelka. Pleg tega je njegova beljakovinska sestava precej podobna kravjemu mleku. Zmerne količine   soje  so koristne za zdravje, še posebej za ženske. Izberite produkte, katerih sojina zrna so zrastla z bio pridelavo.
·       Mandljev je zelo popularen, razen pri tistih z alergijo na oreščke. Žal pa ni najbolj prijazen do čebel, prav tako se zanj porabi ogromne količine vode.
·       Pirin še pridobiva na popularnosti, je nežnega okusa.
·       Kokosov ima prav zaradi svoje izjemne popularnosti žalosten ugled. Kmetje revnih predelov Azije, ki ga pridelujejo so pogosto za svoje delo izjemno slabo plačani. Zato pri izbiri produktov iz kokosa zmeraj poiščite znak FairTrade.
·       Lešnikov je zelo prijazen do okolja in čudovitega okusa. Za opraševanje lešniki ne potrebujejo čebel in ker rastejo v hladnejši klimi, prav tako ne veliko vode.
·       Lanen in konopljin se prideluje iz semen, ki so polna koristnih maščob in beljakovin. Zaenkrat pa se pridelujeta v zelo majhnih količinah. 
Zadovoljne krave, zdravi ljudje, cvetoč planet 
Pustimo kravje mleko raje tistim, katerim je namenjeno; kravjim teličkom. Mi pa za svoje zdravje izberimo katerega izmed okusnih alternativ iz rastlin. Poleg tega, da imajo rastlinski napitki več kalicja in manj sladkorja kot kravje mleko imajo še ostale dobre lastnosti:  
-       so lahko prebavljivi: kravje mleko predstavlja za večino ljudi veliko obremenitev za prebavila. To se kaže v napihnjenosti in vetrovih. Vaša prebavila bodo z uživanjem sojinega, ovsenega ali lešnikovega mleka kot na počitnicah!
-       imajo zdravo uravnoteženost mono in poli nenasičenih maščob
-       so brez holesterola kar pomeni, da so izjemno dobri za naše zdravje, še posebej nam bo pri tem hvaležen srčno žilni sistem.  
Rastlinski napitki za kuhanje, zakaj pa ne!
Rastlinski napitki so odličen nadomestek kravjemu mleku tudi pri kuhi. Za bolj zdravo prehranjevanje jih dodajte kremnim juham, veganskim testeninam s sirom, rastlinskemu sladoledu in smutijem. Možnosti je ogromno in omejuje vas samo vaša domišlija.
Želimo vam veliko užitkov pri odkrivanju novih okusov in ustvarjanju svežih kombinacij!  ·      
 
Viri:

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.
Pripravite poletni smuti z nami!

Pripravite poletni smuti z nami!

Poletje je polno barv in raznolikosti tudi, ko govorimo o sadju in zelenjavi. Ob toplejšem vremenu in številnih razpoložljivih živilih, ki nam jih ponuja ta letni čas, smo pripravili izbor treh smutijev, ki vas bodo poleg slastnega okusa tudi ohladili in vam zagotovili vse vitamine in mi

Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Za nadaljnjo uporabo spletne strani kliknite "Se strinjam". Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, več informacij poiščite tukaj. Se strinjam