Pomen najpomembnejših certifikatov je opisan v nadaljevanju. Inštituti, ki izdajajo navedene certifikate, jih izdajo po temeljitem raziskovanju, vendar pa tudi mi sami opravljamo analize na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo, saj želimo biti prepričani v doslednost in kakovost naših izdelkov.

EU EKO IZDELEKEkološka živila s poreklom iz držav Evropske unije nosijo ta
znak – garancijo za ekološka načela gojenja, proizvodnje in
pakiranja izdelkov. Izdelki s tem znakom so 100 % ekološkega izvora.
https://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_en

FAIRTRADEFairtrade je simbol gibanja, ki se bori proti revščini in
zavzema za trajnostni razvoj v svetu. Fairtrade se trudi ustvariti gospodarsko
sprejemljive pogoje za poljedelce in trgovce, ki jih je ogrozila svetovna
ekonomija. Možnost, da pod pravičnimi, oz. 'fer' pogoji ponudijo svoje izdelke
na svetovnem trgu, jim omogoča spodobno življenje, izobraževanje svojih otrok
in razvoj gospodarstva. Če se odločite za nakup izdelka z oznako Fairtrade,
boste zavestno prispevali k razvoju poljedelstva, izobraževanja in gospodarstva
v državah tretjega sveta in ob tem uživali v visokokakovostnem izdelku,
pripravljenem iz izvornih kultur držav, kot so Burkina Faso (kakavovec), Peru
(kava) in Kuba (sladkor).
https://www.fairtrade.net/

BEZGLUTENSKI PROIZVODI


Prečrtan žitni klas je mednarodno priznana blagovna znamka in je tudi brezglutenski certifikat izdelka. Ta oznaka zagotavlja, da je izdelek brez glutena in da se v skladu z določbami Codex Alimentarius 2000/4 živila brez glutena štejejo za brezglutenska živila.
http://www.aoecs.org/

MY CLIMATE


Neprofitna organizacija Climate Protection Partnership je mednarodna pobuda s švicarskimi koreninami, ustanovljena leta 2002. V sodelovanju s številnimi mednarodnimi organizacijami My Climate izvaja izobraževanja na temo omejevanja in preprečevanja izpustov CO2 v ozračje. My Climate je vodilna organizacija v gibanju za zaščito zemlje pred izpušnimi plini in uporabo obnovljivih naravnih virov v energetske namene. Živilski izdelki z oznako "My Climate" se izdelujejo in prodajajo na prodajnih mestih v skladu s pravili minimalnih izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Vsak izdelek je pravi "zeleni" izdelek in prijatelj našega planeta.
http://www.myclimate.org/

CERTIFIKAT ZA EKOLOŠKO KOZMETIKO


Ecocert je prvi nadzorni organ, ki je razvil sistem certificiranja naravne in eko kozmetike. Da bi izdelek nosil to oznako, mora biti izdelan iz sestavin, pridobljenih iz obnovljivih virov in predelan z uporabo okolju prijaznih postopkov. Standard Ecocert zahteva: • da izdelek ne vsebuje GSO, parabenov, glikolni ester (fenoksietanol), nano delce, silikone, PEG, umetne dišave in barve, sestavine živalskega izvora (razen naravnih živalskih proizvodov, kot sta med in mleko) • uporaba embalaže, ki je biološko razgradljiva ali reciklirana • da je 95% sestavin naravnega izvora; hkrati mora biti 95% sestavin naravnega izvora.
http://www.ecocert.com

COSMEBIO


COSMEBIO je strokovno združenje za naravno, ekološko in organsko kozmetiko. COSMEBIO® združuje strokovnjake iz industrije in združuje več kot 400 članov v Franciji in tujini. COSMEBIO® si od leta 2002 prizadeva za promocijo naravne in okolju prijazne kozmetike, ki je narejena iz organskih sestavin in proizvedena z zelenimi tehnologijami (zelena kemija).
https://www.cosmebio.org/

COSMETICS EUROPE


Cosmetics Europe je evropsko združenje kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego. Glavni cilj je zagotoviti, da so vsi kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego proizvedeni v skladu z evropskimi predpisi in varnostnimi standardi EU.
https://www.cosmeticseurope.eu/

FDA - AMERIŠKI VLADNI URAD ZA PREHRANO IN ZDRAVILA


Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila je odgovoren za varovanje javnega zdravja v ZDA ter varnost in učinkovitost zdravil za uporabo v humani in veterinarski medicini, bioloških in medicinskih izdelkov ter varnosti hrane ter kozmetike. Če želite izdelek sploh tržiti na ameriškem trgu, mora biti pod strogim nadzorom in odobritvijo FDA, ki zagotavlja, da je izdelek izdelan ter označen v skladu z veljavno ameriško zakonodajo. Kozmetične izdelke regulira FDA Center za varno hrano in uporabno prehrano (CFSAN), ki je odgovoren za varno in pravilno označeno kozmetiko.
https://www.fda.gov

VEGAN


Oznaka za izdelke, ki ne vsebujejo umetnih sestavin ali surovin živalskega izvora. Izdelki s to oznako niso testirani na živalih. To potrdilo podeljuje Mednarodno vegansko društvo.
https://www.vegansociety.com

CRUELTY FREE


Oznaka Cruelty free ali brez živalske surovosti pomeni, da izdelki oziroma niti ena sestavina izdelka ni bila testirana na živalih na kateri koli stopnji proizvodnje. "Zajec v skoku" je edina mednarodna oznaka za takšne izdelke, za njihovo uporabo pa je treba upoštevati stroge standarde. Uporablja se za kozmetiko, izdelke za osebno nego, gospodinjska čistila, oblačila, čevlje in sveče. Organizacije, kot so Prijatelji živali, PETA, Koalicija za informacije o potrošnikih o kozmetiki in drugi objavljajo sezname izdelkov: beli (niso testirani na živalih) in črni (testirani na živalih).
https://www.crueltyfreeinternational.org

Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Za nadaljnjo uporabo spletne strani kliknite "Se strinjam". Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, več informacij poiščite tukaj. Se strinjam