Postanite tudi vi poznavalec kokosa!

5.4.2019.

Težko boste verjeli, koliko zanimivosti o kokosu obstaja, za nekatere morda niste še niso slišali. Večina ljudi ob besedi kokos pomisli na trd rjavi oreh z veliko vlaken, ki se s težavo odpira. Spodaj ponujamo obilo podatkov, do katerih zagotovo ne boste ostali ravnodušni.

 
1. Kokos ljubi sonce

Ko pomislimo na tropsko podnebje, takoj pomislimo na kokosove palme, čudovite peščene plaže, modro nebo in morje, sonce in kokos v rokah. Ali obstaja razlog za vse te misli? Obstaja. Kokosove palme rastejo po vsem svetu, vendar le vzdolž ekvatorja 1000 km proti severu in jugu.
 
2. Barve kokosa? Zelena… oranžna… rjava…
 
Na svetu obstajata dve vrsti kokosovih palm. Ena je zelena, druga pa oranžna. Najboljša kokosova voda se pridobiva iz mladih kokosovih orehov. V tem primeru je popolnoma nepomembno, kakšen je kokos - zelen ali oranžen. Pomembno je le, da je mlad. Rjava barva, ki je vsem znana, je običajna za stare in zrele kokosove orehe, ki vsebujejo malo tekočine. Zato nidae ne pozabite vprašati, o kakšnem kokosu je govora ...
 
3. Družinske povezave …
 
Kokosove palme so tesno povezane. Čeprav na svetu obstaja več kot 1300 vrst kokosovih palm, sta pravzaprav le dve družini - kokosova palma iz Tihega oceana in kokosova palma iz indijskega oceana. Vse druge vrste imajo povezavo z enop ali drugo družino. In sami kokosi? Včasih so zelene, včasih rumene barve ... Pomemben je le okus. In uganite kaj? Okus mladega kokosa je enak ne glede na njegovo barvo.
 
4. Popolna ideja ... kako je kokos dobil ime?
 
Na to temo obstaja lepa zgodba. V 16. stoletju so tri pike na kokosu spominjale portugalske mornarje na nasmejan obraz. Od tod tudi ime. Beseda "coco" pomeni v portugalščini nasmejan obraz. Glede na izvor besede v latinščini coccus pomeni zvezdica ali jagoda, za nas pa je to še vedno nasmejan obraz.
 
5. Oreh ali ne … ni vse, kar je trdo in ima lupino, tudi oreh.
 
Medtem ko ves svet govori o kokosu kot trdem orehu, nam kokosove palme v resnici ne dajo oreha. To ime se je uveljavilo zaradi dveh značilnosti - trdote in lupine. Nesmisel. Po znanstvenih raziskavah kokosove palme proizvajajo semena iz katerih zraste kokos. Zveni veliko bolje. Oreh, ki vsebuje sok, to bi bilo to res nekoliko čudno ...
 
6. 3000 let ... kokosove palme so kulturno bogastvo.
 
Kokosove palme že več kot 3000 let bogatijo človeška življenja. Kokos ljudje uporabljajo kot vir hrane, kot gradbeni material, kot gorivo ... Kokosove palme s svojimi plodovi, listi, vlakninami in lesom kažejo svojo večvrstnost ... in seveda trajnost. Nepozaben, vsestranski in popolnoma skladen s stalnimi cikličnimi procesi v naravi.
 
7. 35 palm je dovolj ... kokosove palme so odličen vir energije ...
 
Samo 35 kokosovih dreves na 0,2 hektarju zemlje proizvede dovolj posušenih listov in lesa, da lahko oskrbi petčlansko družino z letnimi potrebami po gorivu. Številčno gledano, je to približno 3 tone materiala. Kar je zelo dobro, saj ljudje v tropih uporabljajo dobesedno vse, kar prihaja iz rok kokosovih palm. Zato lahko palme ponosno nosijo naziv družinskega člana.
 
8. 50 milijonov ton… kokosova palma je ena najbolj iskanih, če ne celo najbolj iskanih rastlin po številu pridelkov.
 
Ljudje izven območji ekvatorja, kjer je naravno okolje kokosovih palm, palme dojemajo predvsem kot dekorativne rastline. Kokosova palma je ena najštevilčnejših kultur na svetu in tekmuje s pšenico, koruzo, prosom in rižem. Vsako leto vzgojijo približno 50 milijonov ton palm. Pridelajo 15 milijonov ton kokosovega olja in 5 milijonov ton kokosovega mesa. Poleg tega porabijo veliko količin vlaken, listov in dreves ...
 
In tu je tudi dr. Antonio Martins s kokosovo vodo…
 
9. 200 kokosov … kokosove palme so izredno zahtevne.
 
V primeru, da je kokosova palma razvita in je na priročni lokaciji, je povsem normalno, da od nje pričakujemo 200 kokosov letno. Palma kokos proizvaja med 15 in 60 let in največ 80 let, nato pa kokos preneha rasti sam. Kokosove palme še dolga leta po tem, ko na njih ne raste več kokos, uživajo v soncu in pesku. Njihova življenjska doba traja do 120 let. Najvišja produktivnost je dosežena v obdobju med 20 in 50 leti starosti …
 
10. Navdušeni avanturisti ... kokosi radi plavajo in to jim prav dobro dene.
 
Ko kokos doseže zrelost, odpade s palme. Ker so palme rade na plaži, kokos pade prav tja in se odkotali do morja. Zagotovo je imela to v mislih naša mati narava. Kokosu je dala vse, kar potrebuje za pot, saj jih je nagradila z bogatimi hranili, ki jih vsebuje kokosova voda. Potovanje kokosa se konča, ko le-ta priplava na površje in se poda v nov življenjski cikel.
 
Kokosi lahko v slani vodi preživijo več kot 100 dni.
 
11. Beauty Queen ...
 
Noben drug sadež se v taki meri kot kokos ne uporablja za lepotne izdelke. Proizvodi, pridobljeni iz kokosa, so naravno bogati s hranilnimi snovmi; tako tisti za lepoto, kot te za prehrano. Kokos je prva izbira, če želimo izgledatidobro. Veliko izdelkov za nego kože vsebuje ravno kokos.
 
12. Transfuzijske raztopine … kokosova voda lahko reši življenje.

Med drugo svetovno vojno je bilo veliko ranjenih, ki so izgubili veliko krvi in ​​jim zaradi pomanjkanja krvne plazme ni bilo mogoče pomagati. Kokosova voda je rešila velioko življenj, saj ima mineralno sestavo ki jo je mogoče identificirati s sestavo naše krvi. Je tudi sterilna, sveža se lahko uporabi kot transfuzija.
 
Dobro je vedeti, kako dragocena je lahko kokosova voda ...
 
13. Visoko ali nizko ... Večje drevo, slajši plod?
 
Kokosove palme so res velikanske – sežejo 20 do 25 metrov visoko. V mnogih tropskih deželah s ponosom nosijo ime "nebeško drevo." Z vidika pridelovalca je to sicer veliko manj praktično. Večje drevo za sabo nosi težje, nevarnejše in dražje obiranje. Kokosi pa so enake kvalitete na nižjem kot na visokem drevesu.
 
14. Kokosovo mleko… Mnogi izdelki iz kokosa nosijo nerazumljiva imena
 
Kot naprimer kokosovo mleko. Marsikdo meni, da mleko izvira iz bele plasti kokosa, vendar v tem primeru ne. Pravzaprav prihaja iz tovarn in je narejen s človeškim delom. Kokosovo meso se stisne in skupaj z vodo iz njega priteče mleko. Nastali izdelek je aromatična, mlečna tekočina z vsebnostjo 20% maščob. V tem postopku nastajajo tako kokosova krema, kot kokosovo mleko z veliko več maščob. Tekočina, ki jo pijete neposredno iz kokosa pa se imenuje kokosova voda ...Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Za nadaljnjo uporabo spletne strani kliknite "Se strinjam". Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, več informacij poiščite tukaj. Se strinjam