Kokosova voda in njena uporaba za zdravje

23.7.2019.

Zašto kokosova voda ?

Če še niste okusili kokosove vode, boste verjetno presenečeni. Mladi kokos ne vsebuje sladkega, kremnega mleka, ampak rahlo moten naravni sok sladkega in osvežilnega okusa. Kokosova voda oziroma mladi kokosov sok deluje razstrupljevalno, saj nase veže toksine in čisti prebavni trakt ter odstranjuje toksine iz našega telesa. Kokosova voda ima malo kalorij in veliko dragocenih vitaminov ter mineralov. Okus čistega kokosovega soka marsikomu, ki ga zaužije prvič, ni všeč. Sčasoma se okusa kokosovega soka navadiš. Vztrajajte, izplačalo se vam bo.

Kaj točno je kokosova voda?

Kokosova voda ni kremna in ni mlečna - je bolj bistra in vsebuje lahko prebavljive ogljikove hidrate v obliki sladkorja in elektrolitov. Obstajata tudi kokosovo mleko in olja z veliko maščob, a kokosova voda je tekočina, ki nastane v središču sadja mladih, še vedno zelenih kokosov. Presenetljivo je blagega in žametnega okusa. Ta neverjetno blag okus po kokosovih orehih vas bo popeljal nekam daleč ... na tropski otok, poln palm in mladih kokosov.

Kokosova voda za zdravje in njena uporaba

Verjetno boste slišali različna imena tega naravnega izdelka, ki raste v tropih. Tekočina, ki jo vsebujejo mladi kokosi, se pije predvsem v Braziliji in se imenuje "agua de coco", kar pomeni "kokosova voda". Za nas je izraz kokosova voda zelo varljiv - vemo, da voda prihaja iz pipe in ne vsebuje pomembnih hranil. Toda tekočina iz mladih kokosov je pravzaprav sadni sok, sok orehov. V literaturi je navedeno: "Kokosov sok je tekočina, ki jo vsebuje kokos." Sok je visokokakovosten, poln dragocenih hranilnih snovi in ​​menimo, da ime "voda" ni pravilno. Tako je pravilno reči kokosov sok, iz spoštovanja do edinstvenega izdelka, ki ga je narava ustvarila za nas.


Prednosti kokosovega soka

Kokosov sok vsebuje vitamine in minerale, ki so koristni za telo. Kokosov sok zaradi svojih izjemnih lastnosti imenujejo tudi "tekočina življenja".

Nekatere zdravstvene koristi tega čarobnega soka so:

  • zaužiti dovolj tekočine je pomembno za preprečevanje ledvičnih kamnov - čeprav je navadna voda dobra izbira, raziskave kažejo, da je kokosova voda lahko še boljša
  • uživanje kokosove vode lahko pomaga tudi pri zmanjšanju tveganja za srčne bolezni
  • kokosova voda je lahko odlično orodje za nadzor krvnega pritiska - v študiji pri hipertenzivnih osebah je kokosova voda izboljšala sistolični krvni pritisk (višji odčitki krvnega pritiska) pri 71% oseb; poleg tega kokosova voda vsebuje 1910 mg kalija v litru kokosovega soka, kalij pa kaže, da znižuje krvni pritisk pri ljudeh z visokim ali normalnim krvnim pritiskom.

Izbira številka 1 za športnike

Pozabite na umetne pijače, saj obstaja naravni ubijalec žeje - kokosov sok. Ekološka, čista, okusna tekočina, polna zdravih hranilnih snovi za športnike, pa naj bodo to profesionalci ali amaterji. Študije so pokazale, da je kokosov sok lahko dober nadomestek tradicionalne športne pijače, ki ohranja telo hidrirano po vadbi. Poklicni teniški igralec John Isner trdi, da ga je kokosov sok držal na nogah med njegovim epskim maratonom na Wimbledonu, ki je trajal kar enajst ur. "Kokosov sok je moje telo hidriral in preprečil, da bi se tudi v najbolj vročih razmerah in pod največjo obremenitvijo pojavili krči." - John Isner.

Kokosov sok vsebuje dragocene vitamine in minerale in vključuje:

  • sol (2,6 g / l kokosovega soka)
  • kalij (1910 mg / l kokosovega soka
  • kalcij (240 mg / l kokosovega soka
  • magnezij (180 mg / l kokosovega soka)

Sok je brez maščob in z 19 kcal na 100 ml vsebuje veliko manj kalorij kot večina drugih sokov. V športu je pomembno, da uživate pijače s čim manj sladkorja in kalorij, da ne povzročite nezaželene želodčne reakcije, kar je še en razlog, zakaj je kokosova voda idealna za športnike - absorbira se neposredno v krvni obtok, ne obremeni želodca in ne ustvarja prebavnih motenj. To pa ni edina dobra lastnost kokosovega soka: to tekočino je izjemno enostavno piti. Rahlo ohlajen kokosov sok je edinstveno osvežujoč - ni tako intenziven v primerjavi s številnimi drugimi pijačami. Kokosov sok, ki ga proizvaja dr. Antonio Martins, ni gaziran, zato je popolna pijača za dejavnosti, kot so joga, fitnes ali drugi športi.

Zakaj sok dr. Martins 'Coco?

Originalni kokosov sok je narejen iz 100% kokosovega soka. Ne vsebuje GSO, konzervansov in umetnih barvil. Dr. Antonio Martins uporablja prefinjen sistem mikrofiltracije, je blago toplotno obdelan in sterilno napolnjen v embalažo. Edini dodatek kokosovim izdelkom je vitamin C (imenovan tudi askorbinska kislina), ki preprečuje porjavitev soka zaradi stika s kisikom.

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti. Izvedi več