Kemični VS mineralni filtri v kremi za sončenje: katere so razlike?

10.6.2021.

Naravne kreme za sončenje

Krema za sončenje je kot zaščita pred soncem izjemno pomembna. Seveda je najboljša zaščita kože, če se močnemu soncu popolnoma izognemo, kar pa je seveda težko doseči. Soncu se ne bi smeli izpostavljati, ko so sončni žarki najmočnejši, in sicer med 11. in 17. uro. Takrat je priporočljivo uporabljati različna pokrivala in kreme za sončenje. 
 
Kako izbrati kremo, ki najbolj ustreza koži?

 
Za to morate preučiti sestavo kreme in vedeti nekaj o njenem delovanju. Predstavljamo vam kreme za sončenje in njihovo sestavo - kemične in mineralne snovi.
 
Minerali v kremah za sončenje
Kreme za sončenje z mineralnimi filtri vsebujejo aktivne mineralne sestavine, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid, katerih učinke je enostavno opisati: kreme s temi sestavinami ustvarijo plast na površini kože in tako odbijajo škodljive UV-žarke. Zato jih imenujemo fizični blokatorji.
 
Prednosti kreme z mineralnimi filtri:
 • zaščita pred UVA in UVB žarki,
 • zaščita pred soncem takoj, ko jih nanesete na kožo,
 • ne onesnažujejo okolja ter morske flore in favne,
 • zdržijo dlje, če so izpostavljene neposredni UV svetlobi, vendar ne med telesno aktivnostjo, ko se koža zmoči ali prepoti,
 • redko povzročajo draženje kože, zato so primerne za občutljivo in otroško kožo primerene so tudi za ljudi z izjemno občutljivo kožo, nagnjeno k pordelosti in sončnim opeklinam, ker odbijajo toploto,
 • izredno redko zamašijo pore, zaradi česar so idealne za aknasto kožo,
 • imajo daljši rok uporabe.
 
Slabosti kreme z mineralnimi filtri:
 • z drgnjenjem ali potenjem jih je mogoče enostavno sprati, zato jih je treba nanesti večkrat,
 • na koži lahko pustijo belo sled, zato ljudem s temnejšo barvo kože ne ustrezajo,
 • zagotavljajo manj zaščite, če se ne uporabljajo dovolj pogosto in enakomerno, zato lahko UV svetloba prodre med molekule kreme in nato v kožo.
 
Kemijske lastnosti kreme za sončenje
 
Kreme za zaščito pred soncem s kemičnimi filtri vsebujejo organske spojine na osnovi ogljika, kot so oksibenzon, oktinoksat, oktisalat in avobenzon, ki ustvarjajo kemično reakcijo. Te snovi delujejo tako, da UV-žarke najprej pretvorijo v toploto, nato toploto sprostijo iz kože in jo absorbirajo v globlje plasti kože. Pogosto jih imenujemo tudi kemični ali organski absorberji.
 
Prednosti krem ​​s kemičnimi filtri:
 • varna zaščita kože, ker se molekule kreme po nanosu ne ločijo
 • nanesejo se v čim tanjši plasti in jih je zato lažje mazati. 
Slabosti krem ​​s kemičnimi filtri:
 • lahko povzročijo in povečajo število obstoječih rjavih madežev in razbarvanje zaradi povišane temperature kože (hiperpigmentacija ali melazma)
 • krema začne delovati približno 20 do 30 minut po nanosu,
 • večje tveganje za draženje, zlasti pri suhi koži
 • višji kot je SPF (na primer formule SPF 50 ali več), večje je tveganje za draženje občutljive kože
 • hitreje se absorbira v neposrednem stiku z UV-svetlobo in tako jo je treba vedno znova nanašati na kožo
 • povečana verjetnost rdečice pri občutljivih ljudeh, ker pretvori UV-žarke v toploto, ki lahko poslabša stanje kože
 • lahko zamaši pore pri mastni koži
 • ogroža koralni ekosistem, ker povzroča beljenje koral
 • prepovedane so v več državah po svetu (Havaji, Palau) zaradi okoljskih groženj.
 
Delovanje kemičnih vs mineralnih zaščitnih krem
 
Koža, obdelana s kremami s kemičnimi filtri, absorbira UV žarke, ki se s kemičnimi reakcijami pretvorijo v toploto. Kreme z mineralnimi filtri ustvarjajo bariero na koži tako, da odbijajo UV žarke kot ogledalo. 
 
Kreme za sončenje Biosolis na osnovi mineralnih filtrov
Linija krem Biosolis za zaščito pred soncem je popolnoma naravna, ekološka in ne vsebuje sestavin živalskega izvora, proizvedena je na osnovi mineralnih filtrov, aloe vere in naravnih olj, ki delujejo blagodejno in vlažilno. Kreme Biosolis s svojo edinstveno formulo spoštujejo naravo, varujejo floro in favno ter seveda zdravje ljudi. Ne vsebujejo nanodelcev, parabenov, parafinov in sintetičnih dišav. Za razliko od mnogih drugih krem ​​z mineralnimi filtri ima Biosolis nemastno teksturo, je enostaven za nanašanje in ne pušča bele sledi na koži. Kremo za sončenje Biosolis lahko naročite v naši spletni trgovini.
 
Ne glede na to, ali gre za kreme z mineralnimi ali kemičnimi filtri, moramo kožo zaščititi, zato je pomembno vedeti, kakšne so razlike med različnimi vrstami krem ​​in kateri koži ustrezajo. Čeprav imata obe vrsti krem, predstavljenih tukaj, svoje prednosti in slabosti, je odvisno od vas, kaj vam najbolj ustreza, kaj najbolje deluje na vaši koži in kaj je v skladu z vašim življenjskim slogom in prepričanji.
 
 
V spletni trgovini A1 All natural imamo trenutno na vse ekološke zaščitne kreme BIOSOLIS dodatni popust. Kremo v posebni ponudbi lahko kupite s 25% popusta. Biosolis je kozmetična linija za zaščito pred soncem brez nanodelcev, parabenov, parafina in brez sintetičnih dišav. Kreme niso preizkušene na živalih, so vodotesne in ne puščajo bele sledi. Oglejte si celotno paleto izdelkov za zaščito pred soncem na spodnji povezavi in ​​bodite pripravljeni na vroče poletne dni, ki so tik za vogalom! :) 
 

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Za nadaljnjo uporabo spletne strani kliknite "Se strinjam". Nastavitve piškotkov lahko spremenite v vašem spletnem brskalniku, več informacij poiščite tukaj. Se strinjam