Ali imajo izdelki za zaščito pred soncem rok uporabe?

9.6.2021.

Rok trajanja sončnih krem

Rok uporabe kozmetičnih izdelkov?
 
Najpogosteje je rok uporabe povezan z živilskimi izdelki, vendar ima tudi kozmetika določeno časovno obdobje, v katerem jo je varno uporabljati. Razlika med živilskimi in kozmetičnimi izdelki je v tem, da kozmetični izdelki zmanjšajo svoj učinek po izteku roka uporabnosti, vendar večina od njih ni nevarna za uporabo (odvisno od izdelka).
 
Rok uporabe, naveden na embalaži, je ocenjeni in laboratorijsko preizkušeni rok uporabnosti aktivnih sestavin izdelka. V primeru zaščite pred soncem gre za aktivne spojine, ki ščitijo našo kožo pred prodiranjem škodljivih UV žarkov v kožo. Da je zaščita popolna, je treba izdelek redno nanašati na dele telesa, ki so izpostavljeni soncu, in se izogibati neposredni sončni svetlobi, kadar je najmočnejša. Če se sončite v obdobju, ko je sonce v zenitu, vas noben izdelek ne bo mogel zaščititi pred sončnimi opeklinami in nevarnimi dolgoročnimi posledicami za zdravje.
 
 
Kako dolgo je izdelek varen za uporabo?
 
Večina izdelkov za zaščito pred soncem je narejena z namenom, da se uporablja do 3 leta od trenutka izdelave. To pravilo velja predvsem za izdelke z visokim zaščitnim faktorjem in dokazano kakovostjo, ki vsebujejo varne in naravne sestavine. Če se znajdete v situaciji, ko imate doma zaščito pred soncem iz preteklega leta, vam ni treba takoj po novo. Čeprav se delovanje aktivnih sestavin sčasoma zmanjšuje, je izdelek lahko popolnoma varen za uporabo tudi do enega leta po določenem roku uporabnosti. Če imate doma kremo, ki nima navedenega roka uporabnosti, se poskusite spomniti, kdaj ste jo kupili. Pri nakupovanju je koristno datum zapisati na embalažo izdelka, da boste lažje ocenili, kako dolgo ga lahko uporabljate. Če se še vedno sprašujete, ali je izdelek, ki ga imate, varen za uporabo, preverite teksturo kreme. Če je res neuporaben, bo to vidno že na prvi pogled, ker v tem primeru ob nanosu na kožo nastanejo grudice, katerih tekstura postane vidna, pride do spremembe barve in neprijetnega vonja. Koža je naš največji organ in jo je treba ustrezno zaščititi, zato, kadar niste prepričani, izdelek pred uporabo vedno preverite. Kreme ni varno uporabljati, če opazite, da je njena zaščita oslabljena in če se po uporabi izdelka na koži pojavijo rdečica ali opekline.
 
 
Pravilno shranjevanje kreme za sončenje
 
Ste vedeli, da nepravilno shranjevanje kreme za sončenje skrajša njen rok uporabe? Če kremo hranite na neposredni sončni svetlobi ali pri visokih temperaturah, lahko pospešite proces razpada aktivnih sestavin. Po nanosu izdelka tega poskusite hraniti v vrečki ali pod brisačo, tako da ne bo izpostavljen soncu. Tudi kreme za sončenje ne puščajte dlje časa na mestu, kjer so visoke temperature, kot je avtomobil. Zaščita pred soncem bo imela dolgo življenjsko dobo, če jo hranite pri sobni temperaturi in v temnem prostoru. Škoda nastane, če se vzorci neustreznega shranjevanja ponavljajo redno, zato ne skrbite, če ste enkrat kremo pozabili v avtu ali jo po nanosu pustili na soncu. Ti izdelki so izdelani tako, da so odporni na zunanje vplive in zagotavljajo najboljšo zaščito.
 
 
V spletni trgovini A1 All natural imamo trenutno na vse ekološke zaščitne kreme BIOSOLIS dodatni popust. Kremo v posebni ponudbi lahko kupite s 25% popusta. Biosolis je kozmetična linija za zaščito pred soncem brez nanodelcev, parabenov, parafina in brez sintetičnih dišav. Kreme niso preizkušene na živalih, so vodotesne in ne puščajo bele sledi. Oglejte si celotno paleto izdelkov za zaščito pred soncem na spodnji povezavi in ​​bodite pripravljeni na vroče poletne dni, ki so tik za vogalom! :) 
 
 
VIRI:
https://www.dermalogica.hr/imaju-li-proizvodi-njegu-koze-rok-trajanja/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sunscreen-expire/faq-20057957
https://www.rtvbn.com/3823159/koliko-dugo-traju-kreme-za-suncanje
https://www.consumerreports.org/sunscreens/does-sunscreen-have-an-expiration-date/

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti. Izvedi več