4 nasveti kako s prehrano zaščiti kožo pred soncem

4.6.2019.

1. Sadje in zelenjava
 
Raznovrstna prehrana, ki v poletnih mesecih vsebuje veliko sadja in zelenjave, je izredno pomembna, saj so sadje in zelenjava bogati z antioksidanti. Najpomembnejše snovi za kožo so vitamini A, C in E, sledijo fitokemikalije, kot so flavonoidi, polifenoli in antocianini ter dobro znani beta karoten, ki ga lahko pogosto najdemo na seznamu sestavin v kremah za zaščito pred soncem. Fitokemikalije so skupina biološko aktivnih hranil iz rastlin, ki imajo preventivno funkcijo varovanja telesa. Flavonoide lahko najdemo predvsem v jagodah, polifenole pa v zelenem čaju in grozdju. Fitokemikalije so prisotne v sadju, kot so borovnice, grozdje, jabolka, brusnice, robide in češnje ter v zelenjavi, kot so brokoli, cvetača, česen, korenje, šparglji in artičoki.
 
2. Beta karoten
 
Beta karoten je močan antioksidant. V lekarnah ga lahko dobimo kot prehransko dopolnilo, v naravi pa ga najdemo v sadju in zelenjavi, ki postane v fazi zrelosti rumene do temno zelene barve. Korenje, melone, hruške, špinača in blitva so bogati viri beta karotena.
 
3. Drugi karotenoidi
 
Drugi rastlinski pigment, ki pomaga koži, da se hitreje prilagodi UV-sevanju in ščiti kožni DNK pred posrednimi poškodbami je likopen iz skupine karotenoidov, ki daje rdečo barvo sadju in zelenjavi. Nedavne raziskave so pokazale, da likopen bistveno okrepi obrambne mehanizme kože. Ljudje, ki so uživali hranombogato z likopenom, so dokazano manj nagnjeni k sončnim opeklinam. Pordelost kože je bila manjša pri ljudeh, ki so zaužili likopen.  Največ likopena se nahaja v paradižniku. Najbolje se absorbira v organizem termično obdelani likopen, na primer paradižnikova omaka ali pasteriziran paradižnikov sok. Likopen najdemo tudi v lubenici, grenivki in papaji.
 
4. Uporabne maščobe in vitamini
 
Zelo pomembno je, da zaužijete uporabne in zdrave maščobe, ki so pomembne za zdravje kože in jih lahko najdemo v nerafiniranih oljih večerne trte, konoplje, lanu, orehih, plodovih divjih vrtnic ter modri ribi in algah. Vitamini, ki so pomembni za zdravje kože, so vitamini skupine B, ki jih najdemo v polnozrnatih žitaricah in minerali, kot so cink, baker, mangan in selen.
 

 
Obstaja več načinov za zaščito kože, nedvomno pa je to pravilna prehrana. Z zadostnim vnosom sadja in zelenjave ter zdravimi maščobami ter vitamini lahko svojemu največjemu organu pomagamo pri zaščiti pred UV žarki.Svetovni dan rastlinskih napitkov

Svetovni dan rastlinskih napitkov

Preberite o njegovi zgodovini, spoznajte različne vrste rastlinskih napitkov, ter njihovo uporabo v kuhi.
Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Zakaj je pomembno zaščititi obraz pred soncem?

Poznate učinke dolgotrajne izpostavljenosti sonca na vašo kožo?
Mislite, da vas steklo varuje pred njimi?
Vse to in še več (recepta za sijočo polt) v današnjem blogu!
Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

Recikliranje in trajnost - danes pomembnejša kot kadarkoli prej

V današnjem blogu preberite, kaj se v zvezi s tem dogaja v svetu, zakaj sta recikliranje in trajnost tako pomembna,
katere države so pri tem vodilne in kako jim to uspeva.

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti. Izvedi več